Comunicate de presa > Cu gospodăriile distruse de inundații, poștașii din Vaslui și Galați continuă să distribuie pensiile

București, 19 septembrie 2024: Potopul abătut asupra județelor din estul României a adus suferință pentru mii de oameni din Galați și Vaslui. Cum era de așteptat, dată fiind capilaritatea rețelei sale, Poșta Română a avut și ea de suferit de pe urma revărsării apelor. Poștașii din comunele acoperite de ape, Cudalbi, Corod, Pechea, Slobozia, Valea Mărului, Suhurlui (județul Galați), dar și Grivița și Gara Docăneasa (județul Vaslui), nu doar că și-au văzut activitatea afectată, dar s-au trezit, la rândul lor, cu casele și gospodăriile afectate.

Mulți dintre salariații poștali, asemenea consătenilor lor, au rămas doar cu viața însăși. Nu mai au casă, nu mai au pat, nu mai au animale, nu mai au haine. Copiii lor nu mai au de unde pleca la școală, nu mai au cu ce și pe ce scrie la școală, nu mai au drum spre școală. Ce au muncit, ce au adunat în toată viața lor de până acum, s-a dus cu apa, a fost îngropat în mâl, a dispărut.

Deși grav afectați de inundațiile din 13-14 septembrie, poștașii din estul țării continuă să-și facă datoria față de comunitățile de care aparțin.

Grigore Boboc, poștașul din Gara Docăneasa, un sat din comuna Vinderei, județul Vaslui, de exemplu, cu gospodăria sub ape, a avut o singură grijă: să salveze geanta cu banii de pensii.

De altfel, în ziua următoare dezastrului, Grigore a mers să distribuie celor în nevoie banii de pensii. ”Am cupoanele cam ude, dar mă duc așa, că oamenii sunt necăjiți de ceea ce s-a întâmplat. Măcar pensia să le-o dau, măcar atât să aibă”, spunea poștașul Boboc, în timp ce soția sa plângea în hohote, când se uita la propria casă distrusă de viitură.

Nici în Grivița situația nu este mai bună. ”Am reușit să salvez câteva animale din ogradă. Din casă am reușit să salvez geanta Poștei, pe care mi-o pregătisem și o agățasem într-un cui. Am mai salvat o păturică a fetei, niște acte ale băiatului, cam atât. M-a bușit plânsul, tot ce am făcut este distrus. Tot ce am muncit. Acum stăm la niște rude, dar aici nu avem căldură. O să vedem ce o să facem. Eu vreau să fiu tare, să le dau curaj alor mei, sper să mă ajute Dumnezeu”, spune poștărița din Grivița, Viorica Novac

Asemenea lor sunt și colegii din Cudalbi, Pechea și restul localităților afectate de dezastru. Necăjiți, amărâți, dar gata să vină în sprijinul oamenilor pe care-i deservesc de zeci de ani și care văd în ei unul dintre pilonii comunității.

Fundația Poșta Română a decis să vină în ajutorul celor nouă poștași din județele Galați și Vaslui afectați de inundații, cu sume importante de bani, dar și cu  donații în obiecte – de la lenjerie, pături, apă, până la electrocasnice. De asemenea, reprezentații Fundației au făcut apel la mobilizarea întregii rețele poștale pentru a veni în sprijinul colegilor cu o mână de ajutor în decolmatarea, curățarea și igienizarea efectivă a locuințelor și gospodăriilor poștașilor din zonele afectate de revărsarea apelor, în unele cazuri, acestea fiind chiar sediul Poștei din localitate.

Fundația Poșta Română s-a născut din dorința Companiei Naționale ”Poșta Română” de dezvoltare a proiectelor de responsabilitate socială și implicare mai mare în viața comunității în care activează de 162 de ani și reprezintă angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

 

Comunicare și Relații Publice

 

 

Essential SSL