Comunicate de presa > Poștașii scot la lumină casele vechi din Codrii Vlăsiei

București, 13 septembrie 2024 – Compania Națională „Poșta Română” și Fundația Poșta Română s-au alăturat unui nou proiect cultural inedit, prin care curierii poștali devin voluntari pentru a descoperi și promova casele vechi din Codrii Vlăsiei. În parteneriat cu Asociația Monumente Renăscute, prin intermediul unui proiect co-finanțat de AFCN-Administrația Fondului Cultural Național, aceștia identifică și fotografiază case țărănești cu arhitectură reprezentativă din județele Ilfov, Giurgiu și Ialomița.

Într-un demers care reflectă tradiția Poștei Române de a conserva rădăcinile istorice, acest proiect va crea o bază de date fotografică a imobilelor cu arhitectură specifică din perioada interbelică și dinainte, oferind o resursă valoroasă pentru cercetarea etnologică, antropologică, arhitecturală, artistică și istorică.

Poștașii voluntari, în colaborare cu Asociația Monumente Renăscute, vor identifica 30 de case vechi cu valoare de patrimoniu din sudul Munteniei. Procesul va include aflarea poveștii fiecărei case, fotografierea, cartografierea și, ulterior, promovarea publică. Aceste imobile vor fi reabilitate și restaurate, cu scopul de a fi restituite comunității, păstrându-le frumusețea și identitatea.

În lunile august și septembrie, voluntarii Poștei Române vor explora aproape 530 de localități din cele trei județe, dedicându-se identificării celor 30 de locuințe de patrimoniu.

Gabriel Chivu, manager unitate poștală Izvoarele, județul Giurgiu: ”Poșta este o muncă cu mare viteză; trecem zilnic pe lângă aceste case, dar acum, prin acest proiect, ne uităm la ele ca la un tablou, cât sunt de frumoase. Împreună cu colegii mei, am căutat și fotografiat case vechi din cele 6 sate ale comunei, incluzând Izvoarele, Petru Rareș, Chiriacu, Valea Bujorului, Radu Vodă și Dimitrie Cantemir. De exemplu, la Chiriacu, am găsit case superbe, îmbrăcate în scândură sculptată cu tot felul de modele, un stil propriu în sat. Că aici așa era, cam fiecare sat cu modelul lui. Așa cum un specific în satul Valea Bujorului erau casele pictate cu căprioare sau cu flori, cu desene mari pe toată fațada unei case. Sunt intacte și astăzi aceste picturi, se văd din stradă”.

Fiecare casă descoperită are o arhitectură unică, reflectând diversitatea culturii locale și talentul meșterilor care le-au construit. Cu toate acestea, numele acestor artiști au dispărut din memorie, iar poveștile lor riscă să rămână neauzite.

Acest demers în care s-au implicat Compania Națională ”Poșta Română” și Fundația Poșta Română, alături de Asociația Monumente Renăscute, contribuie la conservarea patrimoniului arhitectural și reînvierea legăturii comunităților cu istoria și tradițiile lor. Pe de altă parte, parteneriatul reprezintă o premieră pentru Poșta Română care a adus un element de noutate în cultura sa organizațională prin crearea componentei de Responsabilitate Socială care prin proiectele derulate promovează valorile și crezurile companiei.

Comunicare și Relații Publice

Essential SSL