Comunicate de presa > Evoluția serviciilor poștale românești propusă publicului prin piese de colecție de mare valoare la MNIR

 

București, 16 august 2022 - În perioada 12-31 august se desfășoară expoziția “160 de ani de Poșta Română”, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Aceasta reprezintă o incursiune în istoria serviciilor poștale din România din ultimii 160 de ani, exemplificată cu ajutorul unora dintre cele mai valoroase piese din Colecția Filatelică Națională.

Expoziția “160 de ani de Poșta Română propusă publicului larg de specialiștii MNIR, oferă vizitatorilor ocazia de a fi martori la evoluția sugestivă a principalelor momente din istoria poștei, în țara noastră. Astfel, de la primele timbre poștale, la povestea surugiilor și lucrătorilor poștali, expoziția aduce în prim-plan obiecte foarte valoroase din Colecția Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare. De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poștale (alături de modelare) Asistența PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare).

O importantă parte a expoziției este constituită de evoluția instituției poștale din țara noastră, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea și o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poștale, alături de care putem vedea o machetă de stație poștală, dar și o machetă de diligență. Numeroase scene din viața surugiilor pot fi recompuse prin intermediul tablourilor pictate de Nicolae Mantu și a litografiilor de secol al XIX-lea realizate de Auguste Bry.

Publicul poate admira și biroul folosit de personalul poștal în cadrul activităților complexe desfășurate în oficiile poștale, de la documentația specifică domeniului poștal, la corespondență (scrisori, cărți poștale), pentru care foloseau sacii și cutiile poștale și mesagerie și telegrame. Dincolo de ștampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, putem recompune oficiile din secolul XX și putem vedea cum au evoluat comunicațiile, privind Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor la 1873, care ilustra atât rețeaua poștală, cea telegrafică, dar și rețeaua de cale ferată.

Vernisajul expoziției tematice a MNIR dedicate celor 160 de ani de existență a Poștei Române a avut loc, vineri, 12 august, la Muzeul Național de Istorie a României, care marchează anul acesta 50 de ani de la deschiderea oficială.


Compartiment Comunicare

Essential SSL