Monica Lovinescu
Monica Lovinescu a plătit “vocea libertății” prin moartea mamei, Ecaterina Bălăcioiu
Fiică a intelectualului interbelic Eugen Lovinescu și înconjurată de literatură și artă de mic copil, Monica Lovinescu a studiat literele la Universitatea din București. În 1947 a primit bursă pentru a învăța la Sorbona, Paris. Stabilită în Franța, după ce a cerut azil politic, a devenit una dintre vocile critice ale regimului comunist de la București, folosind emisiunile de la Radio Europa Liberă ca mijloc de exprimare.
Într-un context în care cenzura și propaganda dominau mass-media românească, emisiunile Monicăi Lovinescu ofereau un canal de informare pentru românii care erau înfometați de informații nealterate. Intervențiile ei la Radio Europa Liberă denunțau abuzurile regimului și promovau valorile democrației și ale drepturilor omului. Emisiunile sale erau un amestec de analiză politică, culturală și literară, dar mai presus de toate, erau vocea libertății și a adevărului în fața propagandei comuniste.
Salvarea Radio Europa Liberă
Multe dintre emisiuni erau înregistrate și ascultate în secret de români, aceștia riscându-și libertatea și, uneori, chiar viața, fiindcă posesia acestora sau ascultarea Radio Europa Liberă fuseseră declarate ilegale.
În contextul în care cultura oficială era strict controlată și cenzurată, Monica Lovinescu a oferit o platformă scriitorilor și intelectualilor români care doreau să se exprime liber, fără frica represaliilor. A devenit scriitoare și jurnalistă, publicând volume de critică literară, jurnale, eseuri și studii despre regimul comunist și impactul acestuia asupra culturii și societății românești.
Într-o epocă marcată de teamă și cenzură, în care mulți intelectuali alegeau să colaboreze cu regimul sau să rămână tăcuți, Monica Lovinescu a avut curajul să ridice vocea, să lupte pentru adevăr și să inspire generații întregi de români să viseze la libertate. Ea i-a învățat pe românii obligați să suporte dictatura comunistă cum să gândească liber și cum să-și păstreze luciditatea. Prin vocea venită pe undele Europei Libere, intelectualii autohtoni puteau să se sincronizeze cu Occidentul, să înțeleagă că dincolo de cultură, moralitatea și nealinierea cu puterea comunistă pot fi primii pași spre o altfel de lume.
Bătută până la comă
Monica Lovinescu a devenit, astfel, un simbol al luptei pentru libertate, iar acest lucru a făcut-o să devină țintă a regimului comunist, care a încercat în repetate rânduri să o reducă la tăcere, atât prin amenințări cât și prin agresiuni fizice.
A plătit un preț personal mare pentru angajamentul ei anticomunist: amenințări, exil și izolare de țara natală. Prin activitățile sale ca jurnalistă și comentatoare la Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu și-a riscat viața și siguranța nu doar a ei, ci și a familiei, după cum s-a dovedit ulterior. Guvernul comunist a orchestrat campanii de denigrare împotriva ei, încercând să o discrediteze. Apoi, în 1977, Monica Lovinescu a fost agresată fizic, în curtea locuinței sale de la Paris, de doi agenţi palestinieni trimişi de Securitate la ordinele lui Nicolae Ceauşescu. A fost transportată în stare de comă la spital, dar a supraviețuit și nu a dat înapoi. A continuat să lucreze.
Mama ei, persecutată să o toarne la Securitate
La București, se exercita o presiune foarte mare asupra mamei ei, Ecaterina Bălăcioiu, pentru că aceasta refuza să colaboreze cu regimul și să o influențeze pe fiica ei de la Paris. A fost arestată, torturată ani buni în spatele gratiilor și, în final, asasinată în închisorile comuniste.
Monica Lovinescu a trăit cu povara asasinării Ecaterinei Bălăcioiu, o rană care nu s-a închis niciodată. Obișnuia sa spună că mama ei și-a sacrificat viața pentru ca ea să poată trăi la Paris, în libertate.
“Nu pot să nu revin de fiecare dată când am prilejul, asupra asasinării în închisoare şi asupra arestării mamei, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu, pentru că este unul din exemplele absurdităţii arestărilor din acea epocă. I s-a făcut şantajul următor: Îmi dai o scrisoare pentru fiica dumitale, ca să intre în serviciul nostru în străinătate, deci să devin o agentă a lor, şi atuncea te îngrijim şi îţi dăm drumul şi dacă nu, aicea mori. După ce a refuzat, ţipând și spunând că nu va face asta în ruptul capului, că e bătrână şi nu are decât să moară, dar nu o să îmi trimeată mie un asemenea mesaj, a fost retrimeasă la Jilava şi pe dosarul ei era scris: fără îngrijire medicală. Mama s-a trezit la morgă printre cadavre. A început să urle, au luat-o, au dus-o la spital , dar continuând să nu îi dea absolut niciun medicament şi a murit în iunie 1960. Eu cred că este un asasinat.”
Tragedia vieții Ecaterinei Bălăcioiu Lovinescu este povestită, pe larg, în cartea “Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat” a autoarei Doina Jela. Aceasta descrie legătura puternică dintre o mama și fiica ei în timpul ororilor regimului comunist, nemilos cu cei pe care îi socotea „dușmanii” săi.
Autoarea arată în detaliu cum, în jurul Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, o pensionară cu o existență discretă, începând din 1955, Securitatea, a țesut o pânză de agenți și informatori și și-a mobilizat toate forțele împotriva „prăzii” sale. Telefonul îi era ascultat încontinuu, iar ieșirile ei zilnice, supravegheate cu mare atenție. S-a recurs la toate metodele: șantaj, amenințări, promisiuni mincinoase, îndemnuri „binevoitoare”. Totul cu un singur scop: ca mama să-și trădeze fiica, cerându-i să revină în țară. Ecaterina Bălăcoiu-Lovinescu a rezistat tuturor tentațiilor, în schimb, a plătit scump: a fost arestată în 1958, condamnată la 18 ani de temniță grea pentru „discuții dușmănoase la adresa regimului democrat” și închisă, la vârsta de 71 de ani, la Malmaison, Uranus, Jilava, Văcărești. A murit la penitenciarul spital Văcărești.
Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu nu are mormânt. Corpul ei a fost aruncat la groapa comună.
Monica Lovinescu a murit în 2008, la Paris. Influența sa continuă o face o figură esențială în istoria opoziției anticomuniste din România. "Simbolul Monica Lovinescu" reprezintă curajul, integritatea morală și dedicarea față de valorile democratice și libertatea de expresie în fața unui regim opresiv. Lucrările sale oferă o perspectivă acută asupra modului în care regimul comunist a influențat și deformat societatea românească.